Gezonde en ongezonde vetten

04-03-2019

Gezonde en ongezonde vetten

Men denkt vaak dat vetten slecht zijn voor de gezondheid. Maar er is een verschil tussen gezonde en ongezonde vetten. Gezonde vetten leveren ons lichaam energie, vitamines en essentiële vetzuren.

Vetten zijn voedingsstoffen die bestaan uit vetzuren. Je vindt vetten in producten zoals boter, olie, vlees, vis, kaas, noten, avocado en snacks. We onderscheiden twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetzuren.

Het eten van vetten heeft verschillende gezondheidseffecten. Gezonde vetten zijn een belangrijke bron van bouw- en brandstoffen voor het lichaam. Ze dragen bij aan de opbouw van cellen en hormonen. Ook leveren ze vitamines, zoals vitamine A, belangrijk voor de weerstand. Sommige vetzuren kan ons lichaam niet zelf maken, maar hebben we wel nodig om normaal te functioneren. Deze essentiële vetzuren moeten we dus uit voeding halen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om Omega 3 en Omega 6. Bepaalde Omega 3 vetzuren verlagen het cholesterol.

Verzadigde vetten worden gezien als ongezonde vetten. Deze zitten vaak in koek, chips of bijvoorbeeld vet vlees. Ongezonde vetten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Verzadigde vetten kunnen de hoeveelheid schadelijk cholesterol in het bloed namelijk verhogen.

Gezonde vetten worden gezien als onverzadigd vet. Deze verlagen het ‘slechte’ LDL-cholesterol en verhogen in sommige gevallen het ‘goede’ HDL-cholesterol. Onverzadigde vetten tref je bijvoorbeeld in smeerbare margarine, vloeibare bakproducten of plantaardige oliën als lijnzaadolie. Maar ook noten en vis bevatten onverzadigd vet. De bekende Omega 3 en Omega 6 vetzuren vallen ook onder de onverzadigde, gezonde vetten.

Een ezelsbruggetje om te onthouden welke vetten nu gezond en ongezond zijn: ‘Verzadigd vet is Verkeerd, Onverzadigd vet is Oke’.

 

Deel dit met vrienden:

Meer blogs

Bekijk

Fit met Eiwit!

Bekijk

Koolhydraten, hoe zit dat nu precies?

Bekijk

Health Center Bodyworkx: “Door Pink Boxing & Cross Boxing trekken we veel nieuwe leden aan”

Bekijk

The Boxing Academy: “Door Pink Boxing & Cross Boxing is onze club sterk gegroeid”

Bekijk

PROUD TO BE PINK – Het verhaal van een Pink Boxing lady!

Bekijk

Van slechts drie dames in een gymzaaltje tot ‘Biggest Boxing Community’

Bekijk

‘De grootste spier zit in je hoofd’